Dr. Ph.D

  • RÓLUNK
    • Bemutatkozás
    • Rendelő
    • Munkatársak
  • SZOLGÁLTATÁSAINK
    • Hasi ultrahang diagnosztika
    • Kapszulás endoszkópia
    • Tükrözés altatásban
    • Hidrogén kilégzési tesztek
    • Helicobacter kilégzési teszt
  • ÁRAINK
  • TUDNIVALÓK
    • Ételallergia vagy ételintolerancia?
    • Laktózérzékenység
    • Gluténérzékenység
    • Vastagbélrák szűrés
  • KAPCSOLAT

Ételallergia vagy ételintolerancia?

október 14, 2021 by Gaszroorvos

Ezen kórképekben sok esetben a tünetek hasonlóak, viszont a háttérben teljesen más kóros mechanizmusok állnak. A laktózintolerancia esetében egy  bontóenzim hiánya eredményezi a tüneteket, míg ételallergia és más ételintoleranciák esetében az immunválasz kóros reakciójáról van szó. A kórképek elkülönítése azért szükséges, mivel a páciens számára a hosszútávú teendők eltérőek.

Ételallergia

Ételallergia esetén a kiváltó anyag (legtöbbször valamilyen idegen fehérje) hatására az immunrendszerünk (védekező rendszer) IgE típusú ellenanyagot termel és ez hisztamin felszabadulást eredményez. Ez felelős dominálóan a tünetek kialakulásáért, melyek az étel elfogyasztását követően gyorsan alakulnak ki.

Előfordulás: gyermekkorban 6-7%, felnőtt korban 1-2%

Tünetek:

1. Felső légutakban és garatban: orr-és garatviszketés, orrdugulás, orrfolyás, gégeödéma.

2. Bőrtünetek: viszkető csalánkiütés, ekcéma.

3. Gyomor és bélrendszeri tünetek: hányás, hasmenés, hasi fájdalom, hasi görcsök.

4. Egész szervezetünket érintő tünetek: anaphylaxia (a hirtelen kialakuló légutak és gége duzzanata következtében nehézlégzés és mellkasi fájdalom).

Leggyakoribb allergének: tejfehérje (kazein), tojás, mogyoró, dió, szója, kagyló, eper.

Gyakran allergiás reakciót váltanak ki: tartósítószerek, színezékek és egyéb adalékanyagok.

Ételintolerancia

Ételintolerancia esetén az immunrendszerünk lassan reagál és IgG típusú ellenanyagot termel. Az ételintolerancia tesztek esetében ennek a típusú ellenanyagoknak a vizsgálatára van lehetőség. 

Viszont kiemelendő, hogy a leggyakoribb ételintolerancia a laktóz intolerancia, melynek hátterében egy  tejcukorbontó enzim hiány vagy csökkent termelődés áll.

Tünetek: hányinger, hányás, gyomorfájdalom, gyomorégés, haspuffadás, hasmenés, fejfájás, ingerlékenység.

A tünetek megjelenése egyén és dózisfüggő.

Gyakori anyagok:

  • mesterséges adalék anyagok: glutamát, színezékanyagok, tartósítószerek,
  • szulfitok (pl. vörösbor),
  • szalicylátok (aspirin, gyümölcsök, gyümölcslé, zöldség, mogyoró, kávé, sör, bor).

Filed Under: Uncategorized

Weboldal készítés